Det gäller att välja sina strider, lyder ett klokt talesätt. I dessa tider av oro över de globala klimatförändringarna tycks många ha valt rakt motsatt strategi. Som på en given signal pekar de ut flygtrafiken som den största miljöboven av alla. Utan hänvisning till någon larmrapport eller ens aktuell jämförande statistik. Kända debattörer har till och med inlett ett slags personliga bojkotter av flyget. Underförstått är att de minsann drar sitt strå till stacken och att fler borde följa deras exempel.
Kanske är flyget en av de värsta utsläpparna, men då ska man ta med i kalkylen att ett trafikflygplan av modellen Boeing 747 tar över 500 passagerare. Flygtrafik är för det mesta kollektivtrafik – om än på hög höjd. För att räkna ut sitt personliga koldioxidspår i atmosfären måste man då dela flygplanets utsläpp med antal passagerare plus kabinpersonal. Gissningsvis bidrar taxiresan till och från flygplatsen med mer miljöskadliga utsläpp. En fråga som också kan ställas dessa ”flygvägrare” är om de slutat beställa varor över nätet. Sådana riskerar ju att ha transporterats med fraktflyg.
Det finns företeelser som är långt mer ohållbara än flygtrafiken. En sådan är programmerad obsolescens eller planerat åldrande. Det handlar om produkter med inbyggt för tidigt åldrande. Ett känt exempel är Ipodens batteri som efter viss tids användning slutar fungera. Konstruerade för att helt enkelt inte hålla särskilt länge är dessa produkter ett oförsvarligt slöseri med material, resurser, energi – och utsläpp. Mer ohållbart kan det inte bli.
Det finns också skäl att misstänka att ganska många produkter, kanske även sådana av kritisk betydelse för stora verksamheter, är programmerat obsoleta. Men det lär vara notoriskt svårt att leda sådana misstankar i bevis. Och vad skulle det tjäna till, om det inte är ett brott?
Det kan det nu bli ändring på.
Frankrike har som första land lagstiftat mot programmerad obsolescens. I höstas lämnades en första stämningsansökan in mot ett företag som tillverkar skrivare, nu misstänkta för det nya brottet. En förundersökning har inletts och rättsfallet följs uppmärksamt i media. Utfallet av det skulle potentiellt kunna få långtgående konsekvenser. Hållbarare produkter till exempel. Mindre slit-och-släng och därmed mindre ohållbara konsumtionsmönster, till exempel miljöskadliga flygfraktstransporter.
Simon Matthis