Forskarmiss öppnar för en lösning på världens plastproblem

Plast i sanden. Alltför vanligt företeelse världen över. Foto: Common, kredit:  Isidingo
Plast i sanden. Alltför vanligt företeelse världen över. Foto: Common, kredit: Isidingo

Brittiska forskare har av misstag gjort ett vetenskapligt framsteg som i framtiden kan få avsevärd betydelse för att minska på problemet med den ökande mängden plastskräp i världen, skriver Svenska yle, som citerar Guardian.

Forskare vid Portsmouth-universitetet i Storbritannien gjorde upptäckten i ett laboratorium för förnybar energi när de granskade ett enzym som förstörde plast.

Enzymet kommer från bakterien Ideonella sakaiensis som forskare lade märke till år 2016 på en soptipp i Japan. Enzymet hade på naturlig väg utvecklats till att äta plast.

Ett enzym är ett ämne som påskyndar biokemiska reaktioner utan att självt påverkas.

Det är otroligt för det berättar för oss att enzymets effekt inte ännu är på bästa möjliga nivå

― professor John McGeehan

Forskarna var tvungna att modifiera enzymet för att känna igen dess struktur. Kort efter det lade man märke till att ämnets förmåga att förstöra plast hade ökat med 20 procent, eller en femtedel.

En femtedel är ingen stor förändring, men det är inte det viktiga här, kommenterar professor John McGeehan till tidningen The Guardian.

– Det är otroligt för det berättar för oss att enzymets effekt inte ännu är på bästa möjliga nivå. Vi har en möjlighet att använda olika slags utvecklingssätt under de kommande åren för att få enzymet att bli supersnabbt.

Enzymer används nuförtiden rikligt bland annat i tvättmedel och i produktionen av biobränslen. Deras snabbhet har kunnat ökas tusenfalt under de senaste åren. Portsmouth-forskarna hoppas nu på något liknande.

– Enzymer är giftfria och biologiskt nedbrytbara och de kan framställas i stora mängder av mikroorganismer, säger Melbourne-universitetets kemist Oliver Jones till The Guardian.

En möjlig förbättring som forskarna utreder handlar om att transplantera mutantenzymet till en bakterie som kan överleva temperaturer på över 70 grader.

PET-plast smälter vid en temperatur på 70 grader. Det är troligt att plasten kan brytas ned 10-100 gånger snabbare när den är i smält form.