Torrformade pappersförpackningar tar upp konkurrensen med plasten

Skålar tillverkade med Pulpacs teknik. Foto: Pulpac
Pulpacs kontor och laboratorium i Högsby industriområde. Foto: Pulpac

Det Göteborgsbaserade start-up-företaget Pulpac har tagit patent på en metod för att producera 3D-formade cellulosaförpackningar på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. Enligt företaget ska man på mindre än en sekund kunna forma en stark och stabil pappersprodukt - och det i nästan vilken form och utseende som helst.

– Pulpac har alla möjligheter. Nu jobbar vi på bred front med att industrialisera processen, säger Linus Larsson, en av företagets grundare och uppfinnare av tekniken.

 

Ett konsortium av västsvenska investerare har nyligen via företaget PP Intressenter AB (PPI) gått in som ny ägare i Pulpac. Bakom PPI står en grupp ”affärsänglar” från Västsverige, bland andra Johan Möller, Lennart Grebelius, Mats Franzén och Pål Junhamn.

Genom ägarförändringen har nytt kapital tillförts, vilket enligt Pulpac öppnar för en ”kraftfull satsning” på att industrialisera tekniken.

 

15 anställda

Tidigare har en internationell kommunikationskoncern, WPP, varit majoritetsägare i Pulpac men i början av september avyttrade de en större del av företaget och personalen på Pulpac tog över 20 procent av det.

Pulpac kallar sig för ett start-up-företag, men det är betydligt större än ett enmans- eller fåmansbolag med kontoret på fickan.

Företaget har redan omkring 15 anställda och söker fler medarbetare. Till sitt förfogande har Pulpac också ett 1500 kvadratmeter stort laboratorium i Högsbo industriområde i sydvästra Göteborg.

Att man ändå med fog kan tala om Pulpac som ett start-up-företag har att göra med att den innovativa tekniken, som är helt oprövad.  

 

Isostatisk formpressning

I dramatiska ordalag beskriver Pulpac hur deras innovation föddes. Som förpackningskonsulter hade teamet bakom Pulpac länge letat efter fossilfria 3D-formade förpackningar.  De bollade idéer med varandra. Av en slump började de fundera på om de skulle kunna använda isostatisk formpressning, en teknik som de hade tillgång till.

”Tänk om-genen slog till och massa placerades i en isostatisk formpress. Resultatet var häpnadsväckande. Massan blev stenhård”, kan man läsa på företagets hemsida.

Teamet bakom Pulpac förstod att de gjort en stor upptäckt men var fortfarande övertygade om att den redan var känd av papper- och förpackningsindustrin. Det visade sig att så inte var fallet.

 

Bakgrunden

Linus Larsson berättar mer om bakgrunden till innovationen.

– Jag kom på idén för två-tre år sedan. Den poppade upp då jag såg det växande behovet av att producera produkter av rena fibermaterial. Jag har själv jobbat med termoformning av plast i många år. Plast är det dominerande förpackningsmaterialet, men man efterfrågar mer och mer frekvent miljövänliga material.

Eftersom Pulpac säljer tekniken på licens vill Linus Larsson dock inte avslöja för många tekniska detaljer kring den.

– Vi jobbar nu med licensieringen, med kundernas rätt att använda våra patent.
Han är också fåordig kring vilka kunderna är, men säger att de kan vara alltifrån stora förpackningsföretag och legotillverkare till små varumärkesägare som vill ha egen kontroll över hela sin produktion.

 

Torrformning
Linus Larsson poängterar att Pulpac är en industriteknik, inte ett material.

– Vi slår upp eller tar isär de kemiska bindningarna mellan pappersfibrerna och skapar nya i en 3D-struktur i en torr process. I våtformning löser man upp fibrerna i en slurry, men vi gör tvärtom.

Att processen är baserad på torrformning bidrar till snabbheten.

– I en torr process behöver man inte tillsätta vatten igen. Formningsprocessen gör att vi kan tillverka saker som i plast men i papper. Och eftersom det är en snabb process har det en uppsida jämfört med traditionella pappersprodukter.

 

Maskinpark

Enligt Linus Larsson kräver processen inga stora investeringar i nya maskiner.

– Tekniken är redan tillgänglig, man kombinerar den bara på ett nytt sätt, säger han men medger att i regel behöver kunden trots allt investera i nya maskiner.

– Maskinparken är å andra sidan relativt billig och man behöver inga jättestora volymer för att räkna av investeringen.

 

Engångsförpackningar

I Pulpac-processen kan i princip alla former tillverkas av cellulosa.

– Man kan tillverka vad som helst med det - klädgalgar, lock, lådor, you name it, säger Linus.

Pulpac har dock ingen egen tillverkning. 

– Vi tillverkar inte själva. Vi håller på med teknikutveckling och forskning och att hjälpa partner att bli mer effektiva, hitta bättre egenskaper och stabilitet hos produkten.

Exempel på produkter som Pulpac kan konkurrera med är engångsförpackningar av plast eller papper, till exempel vikta pommes frites-tråg.

– Vi hoppar över det steget [vikningen] och erbjuder kunder större frihet vad gäller designen.