Trenden med outsourcing eller utlokalisering till låglöneländer och många företag ökar nu produktionen i Sverige. Genom att satsa på tillverkning i Sverige spar företagen tid och blir mer flexibla.
Det framgår av en enkät som Business Sweden gjort där 600 internationella företag svarat på frågor. Det sker just nu en regionaliseringstrend som drivs av en önskan om kortare ledtider, hög produktanpassning och större flexibilitet.
- Möjligheterna handlar inte främst om hemtagning av tillverkning, utan om en parallell expansion av tillverkning i Sverige och i utlandet. Regionaliseringen stärker förutsättningarna för tillverkande företag att etablera sig eller expandera som slutproducenter eller underleverantörer i Sverige för den europeiska marknaden, säger Klas Ericson, en av författarna till rapporten på Business Sweden, i ett pressmeddelande.
Trenden att behålla och öka produktionen i så kallade högkostnadsländer är som mest märkbar i USA där företagen börjat ta hem sin tillverkning i stor omfattning.
Tillverkningsindustrins intäkter från varuexport uppgick förra året till 1 050 miljarder kronor, vilket motsvarar 27 procent av Sveriges BNP. Industrin sysselsätter idag cirka 600 000 personer i Sverige, varav omkring 30 procent är anställda i utländska bolag.