Ny Innventia-rapport: ”A Cellulose-Based Society”

Innventia har släppt den tredje rapporten i sin serie “Innventia Global Outlook” där människors attityder gentemot material som vi alla använder i vardagen och trender och drivkrafter som formar vägen mot en mer hållbar framtid kartlagts.

Cellulosan är den vanligaste förekommande byggstenen i naturen. Innventia tror på en biobaserad och cirkulär ekonomi där material från skogen är en av hörnstenarna för en mer hållbar framtid.

I ”A Cellulose-Based Society” är utgångspunkten för analysen mänsklighetens långa förhållande till skogen. Det är en mångfacetterad gemensam historia som sträcker sig ända in i vår tid. Dagens samhälle står inför både möjligheter och utmaningar. Experter inom utveckling av nya material, tekniker och affärslösningar om framtida strategier har rådfrågats. Och konsumenter i fem olika länder att föreställa sig ett framtidsscenario där vi med enbart resurser från skogen tillverkar en mängd produkter – från textilier och fordonsdelar till mat, kosmetika och proteser.

– De skogsbaserade produkterna är många men cellulosan är den viktigaste molekylen i förädlingskedjan. I den kedjan ingår ett ansvarsfullt skogsbruk och att tillvarata sidoströmmar som förädling av lignin och hemicellulosa i olika former. Det är en ny bioekonomi som kretsar kring cellulosans fantastiska egenskaper och möjligheter, säger Innventias vd Birgitta Sundblad.